Bra filmer som inte klarar Bechdel Testet

Den 2013-07-30, kl 19:24:46
Filed in Facinerande, Filmer | Kommentarer: 1
Bechdel Testet har tre regler: (1) filmen måste ha minst två namngivna kvinnor, som (2) pratar med varandra, om (3) något förutom en man. Detta låter väl som en bra deal va? Inte så svårt? Nej? Så varför uppfyller bara hälften av dagens filmer bara en eller två av dessa villkor?
 
Vill bara få klart att bara för att en film inte klarar Bechdel Testet, betyder det inte att det är en dålig film. Jag älskar filmerna på denna lista och jag kommer inte ogilla dem bara för att de inte klarar testet. Jag baserar inte heller filmens kvalitét efter könsrollerna, men det är en faktor som jag tycker man borde räkna med när man kritiserar en berättelse. Det är intressant att se hur de flesta medier visar att kvinnor inte kan upprätthålla en konversation utan att involvera en man eftersom jag själv pratar med andra kvinnor utan att ens tänka på män. (Det är svårt att hitta en film som har en kvinnlig huvudkaraktär och inte klarar testet. Alltså, klarar de filmerna sig bäst i testet. Det är en viktig detalj som man kan tänka på.)
 
8. Harry Potter and the Deathly Hallows: Del 2
 
 
Harry och hans vänner slår ut Lord Voldemort. De konfronterar honom, besegrar honom, sparkar pubertet i baken och lever lyckliga i alla sina dar.
 
Varför den inte klarar testet:
 
Ingen av de kvinnliga karaktärerna i filmen har en konversation. De utbyter några ord bland, t.ex när Professor McGonagall gör en kommentar om att hon "alltid viljat använda den förtrollningen" till Mrs Weasley, eller när Mrs Weasley kallar Bellatrix en bitch. Men ingen säger något tillbaka eller, du vet...pratar. De skulle lika gärna kunna prata med sig själva (eller, mer troligt, till publiken).

 

 

7. Avatar
 
 

En förlamad kille får sin brors begagnade fjärrkontrollsalien, förälskar sig i en annan alien, bekämpar en massa människor och bestämmer sig för att han gillar att vara en alien mer. Ja... det var hela filmen.

 

Varför klarar inte den testet?:

 

Precis som Harry Potter finns det några korta stunder där de kvinnliga karaktärerna säger en enda rad till varandra, men de för ingen konversation ... utom i en scen, där Neytiri och hennes mamma har en utdragen diskussion. Det enda problemet är att samtalet handlar om Jake, som ni säkert har märkt, är en man. 2 av 3 rätt, James Cameron!

 

 

6. Oblivion

 

 
En man och en kvinna är på den ödelagda jorden för att ge viktiga mineraler åt människorna uppe på ett rymdskepp. När de tjänstgjort sina år på jorden är de äntligen välkomna upp på rymdskeppet igen, men konstiga saker händer och de kanske aldrig får åka upp till säkerheten igen.
 
Funkar detta?:
 
Det finns två (eller tre) kvinnor i denna filmen. Och de har flera konversationer, men de pratar bara om Tom Cruise. Kvinnorna har egna problem de måste ta hand om, men dem nämns aldrig verbalt och det suger väl.
 
 
5. Back to the Future
 
 
Marty McFly åker tillbaka i tiden i en tidsmaskin som hans galna vetenskapsman/vän, Doc, har byggt. Sedan åker han fram i framtiden. För att sedan åka tillbaka igen, sedan fram och tillslut åker han alldeles för långt bak. Det är förvirrande, men det är en av mina favoritserier!
 
Varför???:
 
Jennifer visas endast i början och slutet av serien och då pratar hon bara med män. 1985 Lorraine pratar med sin dotter Linda, men bara om Marty, farbror Joey och George. 1955 Lorraine pratar med sina väninnorna, men samtalet kretsar kring Marty och hur snygg han är.
 
 
4. Star Wars trilogi
 
 

En kille på en avlägsen planet träffar en gammal man som säger att han har en "kraft" och killen lär sig att bli en Jedi och de slåss mot Imperiet och det finns rymdskepp och yada yada. Allvarligt, om du inte känner till denna hoppas jag att din 35-års koma verkligen var härlig.

 

Denna borde klara detta:

 

Det finns tre namngivna kvinnliga karaktärer med större roller - Prinsessan Leia, faster Beru och Mo Mothma (en av ledarna för Rebell Alliansen). Under hela tre filmer säger ingen av dem ett ord till varandra. Hela galaxen är väl inte en stor korvfest???

 

Fast en liten bonuspoäng: Den senare trilogin klarar faktiskt testet (delvis). Padme pratar med Shmi Skywalker i Episode I och med hennes tjänarinnor vid olika punkter i Episode II och, i båda fallen, diskuterar de andra saker än män. (Episod III misslyckas dock. Inga kvinnor talar med varandra i den.)

 
 
3. Lord of the Rings trilogi
 
 

En hobbit hamnar mitt i ett stort krig och måste ta en magisk ring till en vulkan för att förstöra den. Om du inte vet något om denna heller...vet du ens vad filmer är? Varför är du här??

 

Are you up for the test?:

 

Det finns tre starka, kvinnliga karaktärer i trilogin; Arwen, Eowyn och Galadriel. De är awesome och jag älskar dem. Men alla är i helt olika delar av Midgård och de träffas aldrig ens, ännu mindre pratar med varandra. I den hela 10-timmars långa trilogin träffas dem aldrig och det är synd för det skulle varit fantastiskt!

 

 

2. Star Trek Into Darkness
 
 
 
Besättningen på Enterprise är tillbaka och nu måste de ta hand om en ny skurk in town, John Harrison. Han ställer till med en massa skit och gör livet svårt för allihopa.
 
Varför klarar inte filmen testet:
 
Två namngivna, kvinnliga karaktärer: Uhura och Dr. Marcus. De är med i samma scener ganska ofta, men de tar aldrig någon notis av varandra. Faktiskt så pratar aldrig några kvinnor med varandra alls i filmen, inte ens statisterna.
 
 
1. The Social Network
 
 

Mark Zuckerberg och hans kompisar tillbringar två timmar med att fucka upp varandras liv för att göra Facebook till ett miljarderföretag. Och för att bevisa att nördar inte kan ha vänner.

 

Vad gjorde du för att förtjäna första plats?:

 

Ingen av kvinnorna i filmen pratar någonsin till varandra. Och med tanken på att berättelsen utspelar sig på ett universitet under 2000-talet, är det ganska overkligt. I själva verket, är kvinnorna bara platta karaktärer som de manliga karaktärerna ignorerar eller knullar i badrummen när det är dramatiskt lämpligt. Aaron Sorkin, filmens författare, kommenterade faktiskt på avsaknaden av tredimensionella kvinnliga karaktärer i en intervju med Stephen Colbert. Han sa att kvinnor är "vinster". Aw, Sorkin, din charmör...

 

Om du vill skriva en berättelse; tänk på Bechdel, tack. ABRUPT SLUT


Adventure Time is my remedy...

Den 2013-07-28, kl 23:03:27
Filed in Sissela | Kommentarer: 0

Jag har sett The Wolverine.

Den 2013-07-27, kl 19:46:03
Filed in Review | Kommentarer: 0
Kolla på trailern om ni inte sett den redan!
 
Okej, ska bara se till så jag undviker spoilers nu. Det är ju då en slash och hack Wolverinefilm, men den har yakuzas, ninjas och samurais och DET ÄR COOLT. Detta är soloberättelsen som Logan förtjänar. Den är både fartfylld och personlig eftersom den fokuserar på Wolverine personliga karaktärsutveckling, men har några fantastiska actionscener. Åh, och stanna till efter eftertexterna! Vi får en extrascen (som Marvel är känd för att göra) och den har en epic cliffhanger till en del två!
 
Den var jävligt bra, men såklart har jag några problem så den kunde varit bättre! Den klarar Bechdel Testet* så...7/10
 
Tao Okamoto är så himla vacker...
 
* Bechdel Testet har tre regler: (1) filmen måste ha minst två kvinnor, som (2) pratar med varandra, om (3) något förutom en man.

The Boxtrolls

Den 2013-07-25, kl 11:05:06
Filed in Filmer | Kommentarer: 0
 
"An orphaned boy raised by underground creatures called Boxtrolls comes up from the sewers and out of his box to save his family and the town from the evil exterminator, Arichibald Snatcher. The Boxtrolls is coming to theatres September 2014."

I filmer vår förtröstan...

Den 2013-07-21, kl 17:41:35
Filed in Filmer | Kommentarer: 0
Jag ser fram emot mycket biobesök inom snar framtid!
Med Ocean ska jag se Monsters University och Pacific Rim. Och med (troligtvis) Agnes och Jespher ska jag se The Wolverine!
 
Monsters University - premiär den 31 juli
 
Pacific Rim - premiär den 2 augusti
 
The Wolverine - premiär den 26 juli
 
I augusti ser jag också fram emot Kick-Ass 2 (16 augusti) och Percy Jackson: Sea of Monsters (16 augusti)!
 

yeeeesssss...

Den 2013-07-19, kl 18:44:44
Filed in Facinerande | Kommentarer: 0

I have a condition where I'm really lazy

Den 2013-07-19, kl 11:59:00
Filed in Facinerande | Kommentarer: 0
Jag har hittat många fel i min evolution. Alltså jag överlever det dagliga livet. Men om en stor naturförändring inträffar är jag körd. Här är mina 5 anledningar varför naturen är emot mig:
 
1. Jag får allergiska reaktioner av insektsbett. Det är inga dödliga saker. Jag vet att andra svullnar upp i ansiktet och har svårt att andas. Som tur väl har jag det inte så dåligt. Men jag får bett svullnar mina armar/ben upp till den dubbla storleken. Det är inte kul.
 
2. Jag får lätt magvärk av mat. Ibland är det gluten och andra gånger kan det vara laktos. För det mesta är det kemikalier som gör så maten håller längre. Det enda jag vet är att jag är avundsjuk på Bear Grylls när han äter rå bläckfisk och jag har ont i magen medan han gör det.
 
3. Jag blir lätt solbränd. Och då är det ingen sexig gyllenbrun bränna som är jämn över hela kroppen. Nej. Det är en kräftröd bränna som dyker upp efter tre minuter i solen. Jag kommer troligtvis dö av hudcancer innan den globalauppvärmningen kommer.
 
4. Jag kan inte ens gå på mina egna fötter. Jag har fått vara hemma från skolan i tre dagar pga blåsor stora som pingisbollar på mina fotsulor. Bara igår gick jag ut i trädgården och tränade utan stumpor och för det fick jag två blodblåsor. Jag kommer inte kunna gå normalt på flera dagar. Är stolt över min egen dynamik.
 
5. Jag dagdrömmer hela tiden. Det går inte en timme utan att jag försvinner in i min egen värld. Jag blir så lätt distraherad och det är inte bra när jag behöver koncentrera mig. Det är därför jag läser böcker och kollar på film så mycket. Istället för att leva i min egen värld, lever jag i andras. Det är awesome!
 
Har sett Linus Svenning också.
 
En fin uppdatering! Ska nu gå och se ifall jag kan cykla till Hoby trots att jag inte kan gå. SES

FRIDFULLA TANKAR UTSPRIDDA I VINDEN:

Den 2013-07-14, kl 20:47:15
Filed in Böcker, Filmer | Kommentarer: 0
 
En av sakerna jag älskar med scifiböcker är de utomjordiska, muterade djuren som oftast finns med. Dessa djur är endast med i handlingen för att döda karaktärer och krossa drömmar, men det är oftast inte djurens fel.
T.ex i Hungerspelen använder sig spelledarna av muterade djur för att göra spelen svårare. Katniss, Peeta och Cato stöter på deras final boss som är de muterade vargarna i slutet av första boken.
I de andra två böckerna stöter vi på ännu fler muteringar som är apor, ödlor, gräshoppor, ekorrar, fjärilar, undulater och råttor. Och sedan har vi såklart the Beast som i det 75te årliga Hungerspelen, slet sönder en deltagare till oigenkännlighet.
Dessa djur är skapade av människor för att döda andra människor. De är det som gör dem så obehagliga. Det är som om du skulle ta alla dina mardrömmar, trycka in dom i en låda och be din kompis att öppna lådan. DET ÄR INTE MÄNSKLIGT. Och därför ogillar vi antagonister så mycket (om det inte är Jokern i Batman såklart. Honom älskar vi och vi har inget val.)
 
 
Jag älskar att läsa om ett monster i en bok, föreställa mig hur djuret ser ut och sedan se hur andras bilder är. De kan ha varit helt annorlunda från vad man själv tror, men ibland hittar man en bild då alla ens drömma går i uppfyllelse och man vill ge konstnären en high five! Så kände jag nu när jag kollade runt på internet efter en Griever som är James Dashners skapelse från hans bok Maze Runner.
 
Beskrivning från boken:
"A large, bulbous creature the size of a cow but with no distinct shape twisted and seethed along the ground in the corridor outside. It climed the opposite wall, then leaped at the thick-glassed window with a loud thump."
 
"It was to dark to make out clearly, but odd lights flashed from an unknown source, revealing blurs of silver spikes and glistering flesh. Wicked instrument-tipped appendages protruded from its body like arm: a saw blade, a set of shears, long rods whose purpose could only be guessed. The creature was a horrific mix of animal and machine, and seemed to realise it was being observed, seemed to know what lay inside the walls of the Glade, seemed to want to get inside and feast on human flesh." (Maze Runner, J. Dashner, s.39)
 
Alltså, en stor snigel med saxar och sånt utstickande från kroppen. Awesome! Men jag tror ingen annan tänker dem på de- ..... OKEJ DÅ VAD COOLT!
 
 
Nu är jag säker på att andra som läst boken är inne på samma spår som mig, men jag vet fortfarande ingenting om hur filmskaparna tycker. Det kan ju inte bli för mycket gore, men man ska inte förstöra monstret.
Jag är glad att jag slipper göra filmen och istället kan luta mig tillbaka och kritisera istället.
 
Ni som inte läst Maze Runner trilogin, gör det. För er som inte gillar att läsa, fuck you och vänta på filmen istället. Den kommer bli awesome!

"Being a fan doesn’t mean being there from the start… It means being there ‘til the end."

Den 2013-07-13, kl 17:27:15
Filed in Sissela | Kommentarer: 0
 
 
 
 
 
 
 
 

If I were human, I believe my response would be: 'go to hell'. If I were human.

Den 2013-07-12, kl 19:04:11
Filed in Sissela | Kommentarer: 0
2013-07-01
Jag har öppnat upp en dator, tagit ur alla delar och satt ihop den igen. Med hjälp av pappa fick vi tillbaka alla sladdar på sina ursprungliga platser och den funkar! Det var awesome!
 
 
       
 
 
2013-07-10
Jag har skurit i mitt The Great Gatsby-urklipp som jag fick från Centrumbiografen så den får plats i mitt rum! Är ju då stolt och glad...
 
 
2013-07-12
Jag har också fått hem lite tröjor på posten och köpt en trenchcoat. Dessa har såklart ett Sherlock- och Supernaturaltema och jag är väldigt glad över dem! Min trenchcoat hittade jag på Lindex för 350 kr. Den var på rea, är i storlek S och är fortfarande ganska stor för mig. Den har t.o.m en ascool luva som är i samma stil som en Jedimantel!
 
 
 
 
Jag har några regler när jag köper saker så jag inte slösar bort alla pengar på stuff som bara kommer sitta: har saken något med min hälsoskadliga besatthet av filmer/tvserier/böcker/spel; kasta fram pengarna! Om inte; backa tillbaka till grottan av skam du kröp ifrån. Och är det gratis; bara säg tack och ta det.
Jag har sparat väldigt mycket pengar på den filosofin!
 
Jag har också köpt en Far Cry 3 poster, men har inte fått upp den i mitt rum än. Såhär sexig är den iaf:
 
 
Var det allt? Jag tror det... Jag vill gå och kolla på Röjar-Ralf så jag har inget mer att tillägga på dagordningen.
Låter inte jag som den fränaste tjeja ni träffat?

Saving Mr. Banks

Den 2013-07-12, kl 10:14:14
Filed in Skit | Kommentarer: 0
Idag jobbar jag inte så jag ska åka in till Ronneby och titta på marknaden. Sedan ska jag bara chillaxa resten av dagen.
Trailern för Saving Mr. Banks har kommit ut och jag ser fram emot den! Den handlar om när Walt Disney skulle göra filmen Mary Poppins och ja, det är väl coolt.
 
 

Första bilderna av The Maze Runner!!!

Den 2013-07-04, kl 00:42:07
Filed in Filmer | Kommentarer: 0

Guys, I want a castle

Den 2013-07-01, kl 19:17:55
Filed in Sissela | Kommentarer: 0
BOOMSCHACKALACKABOOM
Allvarligt, jag har ingen aning hur man börjar skriva ett blogginlägg utan att pipa ut ett svagt "hej". Det jag egentligen vill göra är att det ska komma en rökridå ur skärmen som sprider sig ner i ditt knä och ur röken från skärmen stiger jag ut med läderbyxor och hockeyfrilla. Jag skriker "ÄR NI REDO, SVERIGE?!" och fångar en gitarr som kastas till mig från backstage. Och eftersom jag inte kan spela gitarr avleder jag er uppmärksamhet med att spränga väggen bakom mig och ur hålet dyker en flodhäst med älghorn upp och vrålar som ett lejon.
DET är min dröm. Men ack...
 
 
Jag har börjat sommarjobba. Jag har jobbat i sex dagar nu. Imorgon är min sista jobbdag innan min korta ledighet som består av två dagar. Jag jobbar på Järnaviks Camping. Står i kiosken, diskar smutsdisk, sopar golv, försöker laga mat rätt men misslyckas, bär runt på varor och försöker hålla mig sysselsatt i 6 timmar. Det är svårt. Jag försöker låta bli att räkna ner minuter tills jag får gå hem igen. Jag ser fram till i övermorgon då jag kan sova hur länge jag vill.
 
Inget mer har egentligen hänt. Jag har tittat på filmer och försökt få bort min misslyckade "läs-aldrig-ute-i-solen-med-pyjamas"-bränna utan resultat:
 
Eftersom inget läsvärt händer i mitt liv just nu borde jag stanna här. *hoppar upp på min flodhäst, sträcker upp händerna i luften, tar emot alla applåder och rider mot en solnedgång*

© Headerbilder från Wallpapers Wide