Du behöver INTE läsa böcker.

Jag tycker att det är okej om du inte läser böcker. Jag dömer dig inte. Jag gillar dig inte mindre för att du inte läser och jag gillar dig inte mer för att du gör det. Jag blir inte imponerad av att du läser 3 böcker i månaden och jag blir inte förvånad om du inte läst ut en bok sedan sjuan. Om du inte läser böckerna vi får i skolan och kollar istället på filmen, kan jag med glädje berätta detaljer som inte fanns med i filmen när du ska redovisa. Jag stödjer dig om du inte vill, kan eller får läsa. Vi kan prata om annat om du känner dig obekväm, men du ska veta att jag inte tycker mindre om dig bara för att du inte kan läsa ut en bok.
 
Böcker är svåra. Dem är långa, klumpiga och fyllda med ord man inte ens kan identifiera. Dem får dig att somna eller läsa om samma mening 7 gånger innan du förstår vad du håller på med. Jag läser ut en bok på 4 dagar, men jag läser också ut en bok på 5 månader. Det finns också så många av dem. Hur ska man veta vad man kan läsa? Vad gillar jag för böcker? Hoppas det finns bilder i denna...
 
Men böcker är också fantastiska. Böcker öppnar en ingång till en helt ny värld. De får oss att tro på magi, kärlek, äventyr, hjältar och hjältinnor. De ger oss lycka när vi minst förtjänar det, men mest behöver det. Böcker får en att skratta, gråta och drömma om omöjliga saker. De ger oss ett hopp att man kan göra viktiga saker och att det finns en bättre framtid. De sätter färg på en grå vardag och lyser mörka rum. Böcker sviker en aldrig därför dem är alltid där för dig. Det är därför jag älskar böcker.
 
Men du behöver inte göra det. Det är inte dig jag ska läsa om. Och det är inte dig jag ska läsa för. Jag läser för min egen skull, likadant som du inte läser för din egen skull.
 
Tro inte att jag inte gillar dig bara för att du inte läser. Jag lovar, jag ogillar dig för helt andra anledningar.
 

Kommentarer
Postat av: Andreas Björk

Älskar hur du lyckas få in "Dem är" i en text om böcker...

Nä, men allvarligt talat. Det är väl självklart att man inte kan ta människor som inte läser på allvar? Precis som du skriver går de miste om så otroligt mycket att det nästan är löjligt. Jag känner ett par personer som inte läser överhuvudtaget, och de är undantagslöst mindre intelligenta, mindre intresserade av omvärlden, och mindre kreativa.

2013-09-13 @ 12:58:52

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
© Headerbilder från Wallpapers Wide