Filmtajm | West Side Story

West Side Story utspelar sig på 50-talets gator i New York. Allt handlar om rivaliteten mellan the Jets och the Sharks, två tonårsgäng med olika eniska bakgrunder. Lite snabbt blir en amerikansk pojke kär i en tjej från Puerto Rico, deras kärlek är förbjuden, krig mellan parterna, någon knivhugger någon, allt är kaos, sedan dör någon annan, alla gråter och sjunger och dansar på scenen dramatiskt.
 
Detta är en musikal och det är en damn good musikal. Danserna är fantastiska, låtarna är helt ok och storyn är väldigt Romeo och Julia. Producenterna gjorde det dom kunde med den teknologin de hade och kom på några riktigt smarta lösningar på en svår scenografi. Filmen är bra. Det är en bra film. Filmen som jag såg var bra.
 
Dock kan vi (alltid) peka ut några fel. Den taskiga kvinnosynen for one matter. Att den utstötta tomboy tjejen blev accepterad endast när hon betedde sig som en riktigt kille. Och att tjejerna hipp som happ föll ihop i gråt av ansträngning, syrebrist, nageltrång eller whatever. MEN vi får inte glömma bort att denna filmen gjordes på 60-talet. Kvinnosynen var inte fetch på denna tiden. Så egentligen har jag inget att klaga över. Detta är historia. Om man vill kritisera West Side Storys sexism måste man kolla på de nyproducerade sakerna och se hur författarna hanterar berättelsen i vår nutid. Det kan bli så jävla fel så lätt.
 
Den kunde vara riktigt långtråkig på vissa ställen, men de flesta gamla filmer är det och man får helt enkelt stå ut. Eller gå på toa under den scenen. Eller kanske gifta sig med en kille man känt i två dagar. Det är vad Maria och Tony gjorde. På en jävla kvart hann dom bestämma sig för att gifta sig och rymma tillsammans. True love.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
© Headerbilder från Wallpapers Wide