Till dig som inte vet vad du ska göra med din framtid:

Den 2015-08-08, kl 17:15:00
Filed in Facinerande, Historisk händelse | Kommentarer: 0
Jag vill säga nåt upplyftande om att det är okej att inte veta vad du vill bli och att du inte behöver stressa därför du har all tid i världen att lista ut vem du är. Dock kan jag inte framföra motivation eller optimism utan att vara en total tönt. Är det ok? Najs och då börjar vi!
 
Okej, lyssna här. Så Antonie van Leeuwenhoek var en klädmakare från Delft under 1600-talet. När han arbetade hade han en lupp för att titta närmare på tygernas kvalitet och detta gjorde att han började skapa egna förstoringsglas därför det var bara en rolig hobby han ville testa på (Ja, Antonie var en massiv nörd).
 
Han spenderade flera månader på att slipa egna linser. Han lämnade tyg och började kolla närmre på växter och djur. Genom sina fina slipta glasringar kunde han se en hel värld av organismer och varelser i små vattendroppar och sandkorn. Han ritade av organismer som inte skulle granskas igen förrän 1800-talet, vilket gör att han egentligen låg 150 år före sin tid.
 
År 1673 skrev han ett brev till Royal Society (högsta top-notch akademisammanfundet ever) och förklarade att en annan kille som hette Robert Hooke missuppfattat mekaniken i ett bistick och att en lus antenner består av fem leder, inte fyra som Robert hävdat. Royal Society var såklart skeptiska, men de publicerade ändå en artikel om Antonies fynd. (De ville väl vara snälla.)
 
Under de tre närmsta åren skrev Antonie ett antal brev om sina närstudier av ben, saliv, sädesvätska och blod till Royal Society som publicerade nästan allt han skickade.
 
Till slut var nyfikenheten för stark och de satte Robert Hooke (japp, Robban som vår kille Antonie inte riktigt gled lugnt med) på jobbet att antingen bekräfta eller avslå klädhandlarens observationer. Robert kopierade Antonies experiment och två veckor senare, inför kungen (!!), presidenten och flera medlemmar, visade Robert den värld av små organismer och bakterier som Antonie snackat om.
 
År 1680 skickade de ett grattiskort till Antonie och gav honom ett livslångt medlemskap i Royal Society. Han fortsatte forska tills han kolade vippen när han var 90 år gammal. Han fick drygt 100 artiklar publicerade och kallas idag för "microbiologins fader". 
 
The Moral of The Story™ är att du kanske har ett fast framtidsmål i ditt liv, men det får inte hindra dig att hitta en annan väg. Ditt liv kan bli nåt helt annat och det är okej. Gör det som gör dig lycklig och lyssna inte på andra! Det finns alltid en Robban i ditt liv som du först drar bakom bilen, men som kommer klappa dig på axeln senare därför Robban är bara en väldigt trevlig person. Din hobby kan också leda till att du gör en av de största vetenskapliga framstegen i människans historia. Om din hobby inte är scrapbooking. Du kommer aldrig förändra någonting med scrapbooking.
 
 
 

© Headerbilder från Wallpapers Wide