Rolig fakta om Les Miserables

Les Miserables har inget att göra med den riktiga frihetsrevolutionen som hände år 1789, utan handlar om en liten kupp som inträffade år 1832 som kallas "Juni Revolten".

Kuppen var jätteliten och ganska spontan. Det var 3000 parisienare mot 30 000 män från insatsstyrkan. Och om oddsen inte var dåliga nog för "revolutionärerna" var killarna som drog igång allt ganska fulla under upproret och därför misslyckades de fullständigt.

Victor Hugo hade en ganska sjuk humor (vilket finns i originalböckerna, 12 volymer, men de flesta skämten har försvunnit i senare upplagor och är in princip icke-existerande i musikalen) och valde att skildra sin berättelse genom kuppen pga det katastrofala misslyckandet för huvudkaraktärerna. Man kan också tro att Victor var kritisk till Frankrikes klassystem, men förvånande nog var han republikan vilket gör situationen väldigt bisarr och personligen tycker jag att det är jätteroligt.

Därför är det ganska ironiskt att Les Miserables fått sån stark koppling till Frankrikes frihetskamp och hela "Viva la France"-rörelsen. Berättelsen handlar egentligen om hur Frankrikes unga underklass super ner sig en kväll, blir arga över att Frankrikes revolution 1789 egentligen inte gjorde nån skillnad alls, bestämmer sig för att reta upp polisen och misslyckas stort därför de var för få människor.

Jag tänker ofta på detta och jag tycker att det är jätteroligt. ....vänta sa jag "rolig fakta"? Jag menade töntigt. Att jag är en tönt. Borde spöa upp mig själv.


(Detta är saker jag läst på om sedan jag var 16 år så jag har inga länkar, men allt finns på wiki så lugna puckar. Googla June Revolt om du vill läsa mer och läs lite om Victor Hugo när du ändå håller på. Han är en ganska galen prick men otroligt smart samt lite sexistisk.)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
© Headerbilder från Wallpapers Wide